Kompenzace - Turkish airlines
Když nepožádáš u Turkish, těžko si můžeš stěžovat u úřadu, že tě odpálkovali, že? 😉
A co požadovat? Masáž nohou asi ne. Zkusil bych kompenzaci za zpoždění.
Prvně bych dala claim na TK a žádala o kompenzaci. Pokud to zamítnou, tak až pak na další instanci. Tam budou chtít dokázat, že jste se nejdříve pokoušeli o domluvu s TK.
Ahoj, tak Turci nám zamítnuli kompenzaci, poradil by mě někdo jak to sepsat na https://yh.shgm.gov.tr s kompenzacemi nemám nějaké zkušenosti, tak budu rád za rady.
Je to formulář , který vyplnis,jsou to skoro stejné věci , co jsi vyplňoval Turkům , jen navíc potřebuješ číslo pasu a číslo tvé stížnosti u Turků . Nic složitého . A vkládala jsem tam opět foto boarding vsech pasu
Zdravim, chci vyplnit stejny formular, ktery je tady zmineny, ale na flightradar24 uz muj let neni v nabidce, jelikoz je to vice nez 7 dni od priletu. Mohl bych nekoho, kdo ma clenstvi poprosit o screeny letu TK735 ze dne 19.2.2024 a planovanym casem odletu 9:40 rano smer Krakov s prestupem v Istanbulu? Meli jsme dost dlouhe zpozdeni, ale TK mi to zamitlo samozrejme. Napsali ze to bylo jen 4 hod a 58 min. Prestup jsme nestihli a museli 2 noci zustat v Istanbulu. Moc dekuji
Napiš jim feedback s žádostí o kompenzaci. Turkish ti celkem rychle odpovědí, jak velké bylo zpoždění a proč ti zamítají kompenzaci. Ten údaj o zpoždění, pak můžeš použít do claimu.
lukeee napsal(a):Zdravim, chci vyplnit stejny formular, ktery je tady zmineny, ale na flightradar24 uz muj let neni v nabidce, jelikoz je to vice nez 7 dni od priletu. Mohl bych nekoho, kdo ma clenstvi poprosit o screeny letu TK735 ze dne 19.2.2024 a planovanym casem odletu 9:40 rano smer Krakov s prestupem v Istanbulu? Meli jsme dost dlouhe zpozdeni, ale TK mi to zamitlo samozrejme. Napsali ze to bylo jen 4 hod a 58 min. Prestup jsme nestihli a museli 2 noci zustat v Istanbulu. Moc dekuji
Uz jsem jim psal. Odepsali, ze mam smulu a ze let mel zpozdeni jen 4 hod 58 min. No a od 5 hod a 1 min uz kompenzuji...maji to uvedeno ve svych podminkach pro kompenzace.
Nekdy je taky dobre zavcasu kouknout na https://www.flightstats.com/v2/f...ker/search .
Jsou tam rozepsane Flight Runway Time a Flight Gate Time, kdy o par minut pozdeji Gate Time je rozhodujici pro uznani kompenzace za zpozdeni nad 3 hodiny.
Skoda, ze jsem o tom flightstats nevedel...diky za echo.
Napsal jsem jeste na Refundio, jak to vidi oni, tak jsem zvedavy.
David.99 napsal(a):Ahoj, tak Turci nám zamítnuli kompenzaci, poradil by mě někdo jak to sepsat na https://yh.shgm.gov.tr s kompenzacemi nemám nějaké zkušenosti, tak budu rád za rady.
Napsal jsem Vam - mrknete prosim do zprav. Diky
Tak po vypsani formulare na R.O.T. Ministry of Transport and Infrastructure Directorate General of Civil Aviation nakonec bylo vraceno za kazdou letenku 600 euro primo na ucet. Dekuji cestujlevne.com za sdileni informaci!
Dobrý den, tak mě byla přiznána kompenzace 600EURO, ale bylo to přepočteno na jejich kurz TRY a dneska na účet mě přišlo pouze 499EURO, jak je to tedy možné že mě bylo posláno mene?Diky
To by me taky zajimalo, jestli se da necemu podobnemu predejit a jak ?!
Vlastni zkusenost mam vicemene jen s kompenzacemi 250 eur, kde bud castka na eurovy ucet dosla presne nebo to nesmyslne prevadeli na czk a pote zpet na eur na eurovy ucet. Takze doslo treba jen 242 eur misto 250 eur.
Ovsem rozdil chybejicich 101 eur od Turku, to uz je mimoradny. Ztrata 20% z celkove castky?! To je na prevodech nejak moc...
toto bylo uvedeno v mailu když mě byla přiznána kompenzace:
Refund Cheque Value: 17322.12 TRY (In line with the Regulation on the Rights of Passengers Traveling by Airline executed by the Directorate General Of Civil Aviation in Turkiye, in return 600 Euros, it was calculated based on selling rate of exchange of Central Bank of Turkish Republic on the ticket issuance date.)
Aha.. v tomhle bude asi "problémeček".
Podle aktuálního kurzu to sedí - 17322 EUR je opravdu 499 éček.
Všimni si té poslední věty - oni použili k převodu kurz platný v den vydání lístku.
Takže si dohledat historický kurzy TRY/EUR a ověřit tam.
... a udělali to správně. Přímo ta turecká legislativa na kompenzace říká, že
While calculating the Turkish Lira equivalent of the compensation debts, the exchange rate
when the ticket is purchased, i.e. the foreign exchange rate of the Turkish Republic Central
Bank on the day of the payment for the ticket shall be taken as basis.
Aha,to jsem netušil že je to takto. Myslel jsem že dostanu těch 600 EUR.. no kazdopádně je to pro ně výhodnější pokud to přepočítají na TRY..
Prošla jsem tento topic a chtěla bych jen potvrdit, zda mám žádat (když bylo na příletu) - Zpoždění z Manily takové, že nás přebookovali na další let v IST, ten taky opožděn. Do finální destinace přílet později o 5 h 38 min.
Plus zkusili byste i zavazadlo? To pro změnu na letu tam doručili po 5 dnech. Účtenky nemáme (něco vozíme vždy v příručáku a ty dvě trička a dva kusy spodního prádla bylo jednodušší koupit v nejbližším stánku).
Díky.
Finále bylo PRG ?
Ne všechny zpožděné lety automaticky spadají pod výše uvedené nařízení a lze tak nárokovat kompenzace. Abychom se o kompenzacích vůbec mohli začít bavit, pak váš let musí:
- začínat na letišti na území členských zemí
- končit na letišti na území členských zemí a zároveň být operován evropskou aerolinkou